top of page

Müzik ve matematiğin büyülü dünyasında sıra dışı bir gezintiye hazır mısınız!

How it works
Video Courses

İnsanın yaratılışından bu yana bulunduğu her yerde vardır müzik. İnsana özgünlük katan ve insanı insan yapan en  önemli kültürel ögelerden biridir müzik. Mutlu olduğunda, üzgün olduğunda, motivasyon arttırmak istediğinde ve bir çok duygusunda müzik dinlemekten ya da müzik yapmaktan vazgeçemez insan. Peki insanın en büyük sanatsal keşfi müzik sadece sanatsal bir olgu mudur? İnsanın müzikle oluşturduğu sanatsal ahenkten çok müziği oluşturan bir matematiksel ahenk var mıdır? Var ise nerede saklanıyor? İşte tüm bu soruların cevapları müzik ve matematiğin büyülü dünyasında saklı. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarihsel sıralamaya bakacak olursak  ilk önce ritim, daha sonra müziğin ikinci önemli unsuru olan ezgi keşfedilmiştir. Ne gariptir ki ritim müziğin yapı taşı olmasına rağmen matematiksel bir ahenk sonucu ortaya çıkmıştır. Ve ne ilginçtir ki müziğin tarihsel gelişimiyle matematiğin tarihsel gelişimi paralellik göstermektedir. Müzik ve matematiğin tarihsel geçmişlerine baktığımız zaman her iki disiplinde soyut ve somut ikileminde kalmışlardır. Örneğin matematik, satış, ticaret gibi konularda ya da nesne sayma ile başlamışken, müzik din törenlerinde ritim tutanlar tarafından başlamıştır. 

Tüm bu gelişmeler ile birlikte insan müziğin ham maddesi olan sesleri yüzyıllar içinde yoğurarak günümüz tonal müziğini oluşturmuştur. Şüphesizdir ki müzik matematiği bu kadar aşikar kullanan tek sanat dalıdır.

 

Müziğin kullandığı matematiğin başka ilgi çekici yönleri de vardır bunlardan en ilgi çekicisi ise ''Armoni'' dir. Farklı seslerin aynı andaki birlikteliğinden doğan uyum anlamına gelen armoni, aslında geçmişten bugüne doğanın içinde hep yer almaktaydı. Kuş sesleri, aslan kükremeleri, fil sesi ve doğada bulunan türlü sesler bir uyum içerisinde

çalışmaktadır ve bu sesler kulağımıza hoş gelen bir uyumdur. Tüm bu doğa harikalarının yarattıkları armoniler de bile müziğin matematikten yararlandığını görmemek mümkün değildir. İyi müzik kulağına sahip herhangi biri, doğanın birçok seslenişinde, belki kuşların çıkardıkları seslerde ya da elektrik tellerinin çıkardıkları cızz seslerini bile duyabilir.

Matematik ve müzik pek çok açıdan birbiri ile ilişkili iki disiplindir. Antik çağlardan itibaren bu ilişki fark edilmiş ve pek çok matematikçinin ve düşünürün ilgisini çekmiştir. Şüphesizdir ki Matematik ve müzik tarih boyunca el ele dünyamızı  güzelleştirmiş ve hayatımıza şekil,düzen, uyum katmışlardır. 

Özgür Sarımaden

“Müzikten aldığımız zevk bilinçsiz bir saymadan ileri gelir. Müzik bilinçsiz aritmetikten başka bir şey değildir.”

 

( GOTTFRIED LEIBNIZ )

 

Contact
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Snapchat Social Icon

Her gün yeni bir paylaşım ve müzik ve matematiğin büyülü dünyasına yeni bir giriş...

G-mail:

muzikvematematik@gmail.com

 

bottom of page